úterý 16. května 2017

Happy week :o) (Dívčí kalhotky ze zbytků) (Girl's briefs from trimmings)

Dcera vyrostla ze všeho, včetně spoďárů. Nesnáší táhnoucí gumy a kraječky. Sehnat něco vhodného, ne šíleně drahého a z hezké látky se ukázalo jako téměř nemožné. Když jsem z UK zkusmo dovezla kočičí kalhotky typu boxer-briefs bez gumiček přes stehna, dcera už jiné nechtěla...

Inspirace u Eulí a Budilky :o) byla lákavá, tak jsem se přemohla a vyhrabala hromadu holčičích úpletových zbytků, zprůměrovala padnoucí kus se střihem z loňského Ottobre a tohle je výsledek...


Vyšlo to na sedm kousků, krabice se zbytky pěkně prořídla...

Nějak jsem úplně nevěděla, jak to udělat s tím středovým dílem - chtěla jsem dvojitý, ale ne moc tlusté švy kolem stehen a všechny vnitřní švy schované dovnitř. Pokud ještě někdo jiný tápe, níže je můj postup (i pro případ mé děravé paměti, protože kupované kalhotky už asi nemají šanci...)


Tohle jsou vystřižené díly na velikost cca 140. Vypadá to na strašné bombarďáky... 
Vnitřní rozkrokový díl nemá boční přídavky na švy, aby to nebylo moc tlusté a netlačilo.


Napřed se rozkrokové díly přišijí na PD jako sendvič, aby byla jablíčka zvenku i zevnitř vidět.


Takhle to vypadé sešité.


Pak se vnější rozkrokový díl přišije na ZD.


Je vidět, že vnitřní rozkrokový díl je trochu užší.


No a v tomhle místě jsem nevěřila tomu, že to sešiju správně... Vlevo je smotaný PD, vpravo smotaný ZD, shora vnitřní rozkrokový díl, zdola vnější rozkrokový díl. Sešije se v místě černých špendlíků.


Opravdu :o)


Po obrácení, tj. vymotání PD a ZD z rozkrokových dílů to vypadá takto, vnitřní rozkrokový díl má oba švy schované vevnitř.


Sešijeme boční švy.


Takhle to vypadá z lícu. Pořád strašné bombarďáky.


Ještě je třeba v pase tunel na gumu a obšít kolem stehen. Díky užšímu vnitřnímu rozkrokovému dílu není šev v tomto místě moc tlustý.


Našpendelený téměř hotový prototyp.


Švy ušité tříkrokým cikcakem. Je vidět, že PD je trochu nižší (cca o 1,5 cm) než
ZD. 


Prototyp s navlečenou prádlovou gumou v pase (šíře cca 1 cm). Pod ním britský kočičkový mustr (velikost 134/140). Mustr je z tenčí bavlny s elastanem.

Už to vypadá trochu míň bombarďákovitě :o) Ale prý je to tak strašně pohodlné, že ty staré kupované kraječkové mám všechny strčit někam...


Detail muchomůrek s kočičkami č. 2. Muchomůrky byly úplně první, myslím, že zcela zbytečně jsem objela všechny kraje na overlocku, nevypadá to hezky a blbě se přes to šije. Takže ostatní už mají kraje pouze ustřižené a přímo přišité tříkrokým cikcakem.


Prádlovou gumu jsem doma neměla a nikdy jsem s ní nešila. Druhý den v nejbližší galanterii měli tuhle růžovou, tak jsem to na dva kousky zkusila. 

Na fialových je našitá přímo shora tříkrokým cikcakem - kupodivu to šlo docela dobře (ale tunel na gumu u mě tedy vede...). Asi to zevnitř hůř vypadá, ale je to příjemnější, než druhá varianta.

Tyrkysové ji mají přišitou nejprve líc na líc ke kalhotkám, pak otočeno dovnitř a pak shora tříkrokým cikcakem, leze jen okraj, tento postup mě fakt nebavil...

V Ottobre (6 / 2016) je i střih na velikost 170 :o)

No a na klučičí spoďáry ve velikosti 150 taky, takže klučičí zbytky, třeste se :o) !!!


5 komentářů:

  1. Super! Skvělé kousky a líbí se mi, jak se všechny snažíme využít látky do posledního kousíčku. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná výbava! Vidím, že spousta z nás na spřízněných blozích teď tvoří spoďáry:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je můj oblíbený příspěvek na Vašem blogu, často se sem jdu podívat znovu. Už jsem ušila mladší dceři troje kalhotky podle Vašeho návodu. Trenky šiju běžně a ráda, ale kalhotky mi nikdy moc nešly (pro sebe mám teda bambusové bezešvé, ty nosím ráda), tak to vždy ztroskotalo u jednoho až dvou kusů. Pořád porovnávám, jak je máte na bocích vysoké - málo vykrojené, já asi o něco víc, ale nikam se nehrnou, dcerka je miluje. Můžu se zeptat, zda ten 3cikcak šijete z líce nebo z rubu? Já šiju z líce, protože ze spodní strany nevypadá šev tak hezky. Pak ale zas odstřihuju přebytečno látku, aby se tam nekroutila... Starší dcera má zásobu kupovaných gatěk, ale jedny bych zkusit mohla.
    Díky za tipy a návody, super blog.
    Super blog máte

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za komentář :o)

    Kalhotky jsou schválně málo vykrojené ala boxer-briefs, je to velmi pohodlné, nezalézá, nezařezává se, už asi není cesty z pět ke klasickým :o)

    Ten cikcak jsem asi šila zevnitř, abych trefila kraj, není to v podstatě vidět, pokud nit má hodně podobnou barvu jako látka.

    Určitě se toho nebojte, stačí malé zbytky, v nejhorším člověk moc škody nenapáchá a když se povede, stojí to opravdu za to :o)!

    OdpovědětVymazat